Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Waar gaan we heen?

Na een zeer turbulente tijd hier bij Noorderzon Campers is het tijd om eens rustig te kijken waar we nu staan en waar we naartoe gaan.

Poeh wat hebben we de laatste paar weken veel meegemaakt, de impact van deze crisis hebben we totaal niet aan zien komen en we merken dat dat ook geldt voor vrijwel al onze klanten en relaties. Het heeft de maximale flexibiliteit van ons, onze collega’s en onze klanten gevraagd. We hebben lastige keuzes moeten maken waar we slechter van geslapen hebben. Inmiddels begint het stof een beetje neer te dwarrelen en gaan we proberen om de schade nog een beetje goed te maken.

We hebben te maken gehad met een behoorlijke terugval in de verkopen van nieuwe en gebruikte campers. Hierdoor is onze voorraad nog wat groter dan gebruikelijk in deze periode en kopen we nu ook minder campers in. Veel verhuurcampers zijn geannuleerd voor de maanden april, mei en ook nog in juni. Dit heeft uiteraard een grote impact op onze financiële positie, gelukkig draaien we al jaren goed en hebben we wel een stevige buffer opgebouwd. Het lastige daarvan is wel dat al ons kapitaal natuurlijk in onze voorraadcampers zit.

Gelukkig merken we de laatste week dat er een omslag aan zit te komen. Veel klanten staan te popelen om weer met de camper op pad te gaan. Het wordt weer een beetje drukker in de showroom en er komen weer wat boekingen voor de verhuur binnen.

Er wordt natuurlijk heel veel gesproken over de nieuwe samenleving waarin we rekening moeten houden met maatregelen die verdere verspreiding van het Corona virus moet voorkomen. Die anderhalve meter afstand is zo langzamerhand wel de kern van het verhaal aan het worden. Iedereen begint er al een beetje aan te wennen en ik merk zelf dat het heel vreemd voelt om nu nog dicht bij iemand in de buurt te komen, zelfs bij vrienden en familie. Laatst heb ik er zelfs over gedroomd, ik gaf iemand drie kussen als begroeting en dat gaf me een heel onbestemd gevoel. Iedereen zal ook gemerkt hebben dat we bij TV programma’s al een beetje vreemd opkijken als mensen elkaar een hand geven, je weet dan meteen dat het een pre-corona opname is.

Langzamerhand begint bij het bij de meesten van ons wel door te dringen, we moeten echt accepteren dat we een aantal van onze vrijheden voorlopig kwijt zijn. Rutte noemde dat ‘het nieuwe normaal’ volgens mij. Flexibel als we zijn gaan we natuurlijk kijken naar wat er nog wel kan, en steeds minder naar wat we niet meer kunnen. Niemand weet welke maatregelen we de komende periode precies kunnen verwachten maar één ding staat wel redelijk vast, massatoerisme kan voorlopig niet.

De reis- en toerismebranche is hard geraakt door deze crisis, de camperbranche hoopt en verwacht dat veel mensen straks voor een campervakantie kiezen in plaats van een vliegreis of hotelvakantie. Met een camper kun je makkelijk op reis zonder dat je veel in contact komt met andere mensen, vrijwel nergens ben je genoodzaakt om echt dicht bij andere mensen in de buurt te komen. We horen en zien dat veel campings zich voorbereiden op een seizoen waarbij er meer ruimte gehouden wordt tussen de camperplaatsen en toiletruimtes worden aangepast zodat je ook daar minder contact met elkaar hebt. Niemand weet wanneer welke landen weer toegankelijk zijn voor toerisme en wanneer de horeca weer open is, maar met een camper kun je tot op het laatste moment kiezen welke richting je op gaat. Misschien moeten we onze plannen bijstellen, dit jaar dan maar niet naar Italië of Frankrijk maar ook in Scandinavië is het schitterend reizen in een camper.

We hebben de afgelopen weken met een kleiner team wel gewoon gewerkt om ervoor te zorgen dat alle huurcampers toch klaargemaakt zijn, ook al is de start van het seizoen voor veel campers een beetje uitgesteld. Alle campers zijn nagekeken, hebben hun onderhoudsbeurt gehad en zijn uitgerust met het noodzakelijke inventaris. We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat wij en de campers straks voor jullie klaar staan als we weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen.

 

Hopelijk tot snel en blijf gezond!

 

Groeten Haye en Geert