Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

“Comfort en gemak”, de nieuwe Fiat Ducato automaat

De Nederlandse Kampeerauto Club onderzoekt maandelijks een stukje ‘campertechniek’; in Kampeerauto 2 van 2020 werd daarbij de nieuwe Fiat Ducato 9G Tronic automaat uitgeprobeerd. Voor ons en onze klanten een interessant onderzoek, aangezien al onze nieuwe Sunlight en Dethleffs automaten (modeljaar 2020), deze motor bevatten. In dit nieuwsbericht delen wij de belangrijkste conclusies met u.

Eerst een stukje geschiedenis: de voorganger van de nieuwe negentrapsautomaat van Fiat was de Comfortmatic, een gerobotiseerde zesversnellingsbak. Dat systeem had een traditionele koppelingsplaat, met een elektronisch-hydraulische bediening. Er was goed mee te rijden, aldus de NKC, maar wel met wat schokkerige en trage schakelingen. Door het ontbreken van een kruipeffect was ook het manoeuvreren op oprijblokken wat lastig. De nieuwe Fiat Ducato automaat reageert heel anders en levert veel comfort en gemak, is de conclusie van het onderzoek. Hieronder vindt u de belangrijkste bevindingen:

  • De nieuwe automaat heeft geen traditionele koppelingsplaat maar een moderne koppelomvormer met kruipeffect en dat zorgt voor makkelijk en relaxed rangeren, bijvoorbeeld in een file.
  • De bak is ontwikkeld door de Zahnradfabrik Friedrichshafen; een gerenommeerde transmissieproducent met klanten als Audi, BMW, Chrysler, Land Rover en Rolls-Royce.
  • Standaard worden Ducato’s met een automaat geleverd met het Eco-Pack, dat bedoeld is om het milieu te sparen (een test van Promobil wijst uit dat het verbruik daalt naar 9,2 liter per 100 kilometer, ten opzichte van 9,9 liter per 100 kilometer in de stand normaal).
  • Bestuurders kunnen eenvoudig wisselen tussen de volautomatische D-stand en de handmatige stand, wat bijvoorbeeld weer prettig is in de bergen als er veel geschakeld moet worden.
  • De schakelmomenten zijn alleen hoorbaar door het motorgeluid of zichtbaar op de toerenteller (geen voelbare schakelstoten meer); doordat de negen versnellingen dicht op elkaar volgen, is de terugval in het toerental beperkt.
  • Deze automaat heeft een meerprijs van EUR 4.399,- en is leverbaar i.c.m. een 140, 160 of 180 PK motor.

Het volledige artikel van de NKC kunt u hier nalezen. Bekijk daarnaast ook eens ons aanbod huurcampers en koopcampers met deze nieuwe automaat van Fiat, zodat ook u deze zomer van een (extra) comfortabele reis kunt genieten!
Vanaf het najaar 2020 hebben wij ook diverse 9-traps automaat jong-gebruikt (van Dethleffs, Sunlight, Bürstner en Carado) te koop.

Kom 13 en 14 maart proefrijden!
Wilt u zelf ervaren hoe deze nieuwe automaat rijdt?
Dat kan op 13 en 14 maart tijdens het Voorjaarsfeest van Noorderzon Campers. Dan is er mogelijkheid om een proefrit te maken in een camper met deze nieuwe Fiat Ducato 9G Tronic. Lees hier meer over ons Voorjaarsfeest.