Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Noodrem

Verbaasd, teleurgesteld, verdrietig, bang, en nog veel meer.

Zo’n tien jaar geleden brak er voor ons een nieuwe tijd aan: we werden ondernemer. Met ons spaargeld kochten we een paar campers om te gaan verhuren en samen hebben we dit laten uitgroeien tot een fantastisch leuk en gezond bedrijf.

We hebben fantastische collega’s om ons heen verzameld en samen werd er keihard gewerkt om al onze klanten blij te maken. Vanaf het begin is dat altijd onze insteek geweest, uiteraard moet er bij ons gewoon geld verdiend worden maar we geloven erin dat tevreden, blije klanten in deze tijd essentieel zijn om op lange termijn een gezond bedrijf te voeren. Eigenlijk streven we niet naar tevreden klanten maar naar fans. Het is toch heerlijk om elk jaar tijdens één van onze huisshows weer te zien dat een groeiende vaste groep fans weer een bezoekje brengt aan Noorderzon Campers.

En dan komt Corona, niemand had kunnen voorzien dat een griepvirus zoveel impact zou kunnen hebben op onze samenleving. Wij hadden in ieder geval nooit verwacht dat dit zo groot zou worden dat het lijkt alsof er iemand aan de noodrem heeft getrokken. Ons hele bedrijf voelt ineens heel anders aan, de ontspannen sfeer is veranderd.

Nu, na een aantal dagen, begint langzaamaan duidelijk te worden wat dit voor ons kan gaan betekenen. We leven in een oorlogstijd zonder dat er schoten gelost worden, iedereen is onzeker over wat er komen gaat. Annuleringen voor de eerste maanden van het seizoen stromen binnen, klanten bellen voor informatie over hun geboekte camperreis. En het is echt kut om te moeten antwoorden dat onze huurders meestal opdraaien voor de annuleringskosten. Heel graag zouden we veel coulanter zijn en de huurpenningen terugbetalen maar het gaat simpelweg niet. De huurcampers staan klaar en veel kosten lopen gewoon door. Bovendien is er nauwelijks een klant te vinden in onze showroom.

Gelukkig hebben veel klanten wel begrip voor de situatie en wensen ze ons sterkte. Er wordt ook wel eens iemand boos, eigenlijk vinden we dat ergens ook wel begrijpelijk. Zuur verdiende spaarcenten zijn door een annulering zomaar weg, geen leuke campervakantie meer in het verschiet en zelf zitten klanten vaak ook met een heleboel zorgen thuis. Keer op keer proberen we iedereen te laten weten dat het ons oprecht spijt en dat we begrip hebben voor ieders verdriet en teleurstelling. Bijna iedereen heeft hier flink onder te lijden.

We maken ons veel zorgen, de vreugde waarmee we altijd naar het werk gaan is weg. Uiteraard denken we na over de persoonlijke gevolgen van het virus, niemand zit erop te wachten om ziek te worden en we kennen allemaal wel mensen die deze griep zeker niet moeten krijgen. Maar we zijn ook bang voor ons bedrijf, de komende maanden redden we ons wel want we hebben voldoende reserves om een stevige tegenvaller te kunnen incasseren. Misschien zijn we over een paar maanden wel weer wat positiever gestemd en kunnen we weer voorzichtig aan een campervakantie denken. Maar het kan natuurlijk ook langer duren, wat als we een heel seizoen missen? Kunnen we de campers dan nog betalen die we nu al ingekocht hebben? Hoe lang kunnen we onze collega’s nog aan het werk houden? En wat als het helemaal mis gaat? Moeten we onze huizen dan verkopen?

Heel graag willen positief blijven denken, het heeft maar zelden zin om te piekeren over ‘wat als……’. Eerlijk gezegd is dat nu wel een stuk lastiger geworden met zo’n grote last op mijn nek. Elke dag heeft zijn ups en downs, dat zal niet alleen voor mij gelden maar ook voor vele anderen. Regelmatig denken we aan de mensen die iemand verliezen, zelf ziek zijn of de mensen in de zorg die hun hele privéleven op de tweede plaats moeten zetten omdat ze onmisbaar zijn om iedereen op de been te houden. Dat soort gedachtes houdt me overeind, het is toch geweldig dat we in een samenleving leven waarin dit allemaal gedaan wordt en gedaan kan worden! Onze overheid probeert nu heel daadkrachtig te zijn en dat lijkt ze behoorlijk goed te gaan lukken. We hopen dat iedereen deze tijd een beetje goed doorkomt en dat we begripvol kunnen zijn over elkaars problemen.

Geert en Haye