Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Wat is het brandstofverbruik van een camper?

Een grote kostenpost van een campervakantie is het brandstofverbruik. Veel mensen vragen zich daarom ook af: hoeveel brandstof verbruikt een camper? Het antwoord is erg afhankelijk van de motor, het rijgedrag en het type camper.

Motor

Al onze campers rijden op diesel, wat vaak goedkoper is dan benzine, maar uiteraard verbruikt een camper van bijna 3.000 kg meer brandstof dan een normale auto. De meeste van onze campers staan op een Fiat Ducato onderstel, veelal met een 130 of 150 pk 2,3 liter MultiJet motor. Dit is een technologie die niet alleen schoner maar ook zuiniger is dan z’n oudere voorgangers. Ook zijn onze 2017-modellen vaak al voorzien van een EURO 6 motor; deze nieuwe motoren zijn minder zwaar, hebben minder uitstoot en een betere verbranding dan de vorige edities.

Rijgedrag

Het brandstofverbruik bij een camper is voor een groot gedeelte door uzelf beïnvloedbaar. Doordat een camper vrij hoog is, is de snelheid erg bepalend voor het verbruik. Hoe harder u rijdt, hoe hoger het verbruik. In het algemeen geldt dat u het beste met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental kunt rijden, in een zo hoog mogelijke versnelling. Voor dieselmotoren geldt dat u idealiter al bij 2.000 toeren doorschakelt naar een hogere versnelling. Vrijwel al onze campers zijn voorzien van cruise control en dat beïnvloedt het verbruik in positieve zin. Wees u ervan bewust dat het brandstofverbruik boven de 100 km/uur bijna kwadratisch toeneemt met de rijsnelheid. Handig om te weten: bij lange afstanden loont het zeker om voor vertrek de schoon- en vuilwatertank (deels) te legen. Dit scheelt algauw zo’n 150 kg.

Campertype

Naast het type motor en het rijgedrag van de bestuurder heeft ook het type camper effect op het brandstofverbruik. Zo zal een alkoof camper (met slaapplaats boven de cabine) door z’n hoogte een verbruik van tussen de 1:6 en 1:8 hebben. Half-integraal en integraal campers zijn iets zuiniger en rijden normaliter tussen de 8 en 11 kilometer per liter. De vaak kleinere en lichtere buscampers rijden het zuinigst; hiermee kunt u tussen de 1:9 en 1:13 halen.