Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Meest voorkomende vragen over storingen onderweg

Tijdens uw vakantie kan het gebeuren dat er iets op/aan/in de camper niet functioneert zoals u verwacht. In veel gevallen zijn deze problemen eenvoudig op te lossen.

Hieronder een lijst van de meest voorkomende problemen.

Stroomvoorziening

De meeste campers hebben alleen 230V in de camper als u aan de stroom op de camping bent aangesloten. Werkt dit niet dan kunt u de volgende stappen controleren:

 1. Is de kabel aangesloten?
 2. Brandt er een lampje op het display van de camper wat aangeeft dat de stroom is aangesloten? Op veel displays ziet u een camper met een stekker zoals op de afbeelding hiernaast in het midden van de ronde klok. Zo ja, ga naar punt 3. Brandt er geen lampje, ga naar punt 4.
 3. Alles lijkt in orde te zijn, probeer eventueel een ander apparaat in het stopcontact. Lukt het niet? Bel ons maar even.
 4. Controleer of de zekering en aardlekschakelaar beide omhoog staan. Meestal vindt u de schakelaar in een kast in de buurt van de buitenaansluiting.
 5. Lukt het zo nog niet dan ligt de oorzaak vermoedelijk buiten de camper. Het is mogelijk dat de elektriciteitskabel beschadigd is. Meestal ligt er in de camper nog een tweede kabel, probeer eens een andere kabel (of verloopstekker).
 6. Regelmatig blijkt de stroom op de camping problemen te geven. Probeer eens een ander stopcontact waarvan u zeker weet dat hij wel goed werkt.

Lukt het niet? Bel dan gerust.

Koelkast

De koelkast functioneert bij de meeste campers alleen als de hoofdschakelaar bij de zijdeur ingeschakeld is!

De meeste koelkasten gaan in storing als er geen enkele energiebron beschikbaar is. Als het display van de koelkast blijft knipperen of piepen dan is hij in storing gegaan.

 1. Controleer of er een energiebron aanwezig is (dus: gaskraan open draaien, 230V aansluiten of motor starten).
 2. Zet de koelkast helemaal uit en zet hem daarna weer aan.
 3. Schakel de juiste stand in. De meeste koelkasten hebben een automatische stand ‘A’, gebruik deze stand zoveel mogelijk.
 4. Als het goed is gaat het display niet meer knipperen of piepen.

 

Koelt de koelkast niet goed?

 1. Controleer of de koelkast geen storing aangeeft (knipperen of piepen).
 2. Controleer of de koelkast aan staat.
 3. Controleer of het bovenste koelkastrooster aan de buitenzijde warmte uitstraalt. Zeker op de gasstand moet dit het geval zijn.
 4. Wacht minimaal enkele uren en meet dan de temperatuur in de vriezer, een camperkoelkast koelt erg traag en het kan lang duren voordat hij echt koud is.
 5. De temperatuur in de koelkast zal maximaal ongeveer 20 graden onder de buitentemperatuur uit kunnen komen. Bij 35 graden wordt de koelkast dus niet ijskoud.

Lukt het niet? Bel gerust.

Kachel/boiler

De kachel werkt niet en/of het water wordt niet warm.

 1. In 9 van de 10 gevallen is de oorzaak van een niet-werkende kachel een probleem met de gastoevoer. Controleer eerst of de gaskraan op de fles geopend is.
 2. Indien er een crash-sensor aanwezig is dan deze openen. In de meeste gevallen staat de werking van de crash sensor uitgelegd op een sticker in de gaskast. Hierbij de meest voorkomende uitvoeringen.
 3. Gasstop slangbreukbeveiliging (bovenste afbeelding hiernaast); deze slangbreukbeveiliging kunt u inschakelen door 4 tot 6 keer op de meter te duwen. Als de gasdruk niet van het systeem wordt gehaald dan staat deze beveiliging altijd open.
 4. Truma duo control (middelste en onderste afbeelding); druk eerst op de groene knop aan het begin van de slang (middelste afbeelding) en laat deze rustig weer los. Volg daarna de slang tot de drukregelaar (onderste afbeelding) en druk met een pen of sleutel het groene knopje in. Als de gasdruk niet van het systeem wordt gehaald dan staat deze beveiliging altijd open.
 5. Controleer of alle gaskranen IN de camper geopend zijn. De gaskranen vind je meestal onder het aanrechtblad.
 6. Controleer of het kooktoestel goed werkt.
 7. Schakel de verwarming geheel uit en wacht tot het display uit is en er geen lampjes meer knipperen. Bij kachels met een draaiknop kun je de kachel uitschakelen door de draaiknop op nul te zetten. Bij kachels met een digitaal display kunt u de draaiknop ingedrukt houden tot het display helemaal uitschakelt.
 8. Schakel de verwarming weer in.

Is het probleem nog niet opgelost dan krijgt u een foutcode. Bij de kachels met een draaiknop zonder display gaan er lampjes knipperen. Bij een digitaal display krijgt u een foutcode. Onthoud de foutcode of tel de aantal keren dat het lampje knippert. U kunt in de handleiding opzoeken welke storing bij deze foutcode hoort.

Lukt het niet? Bel dan gerust.

 

 

Watervoorziening

Er komt geen/heel weinig water uit de kraan.

 1. Schakel de hoofdschakelaar op het display bij de deur in, bij een uitgeschakelde hoofdschakelaar werkt de pomp niet.
 2. In enkele gevallen komt het voor dat er een extra schakelaar op het display zit waarmee de pomp in- of uitgeschakeld kan worden. Indien aanwezig ook deze inschakelen.
 3. Zet een waterkraan open en luister of u de waterpomp kunt horen. In veel gevallen zit de watertank onder de achterbank en is de pomp in de tank gemonteerd. Hoort u de pomp niet draaien ga naar stap 4. Hoort u de pomp wel draaien, ga naar stap 6.
 4. Controleer of de verlichting boven de keuken functioneert. Zo ja, ga naar stap 5. Zo nee, bel ons.
 5. Controleer de zekering van de waterpomp. De zekering bevindt zich in de Schaudt EBL (regelkast elektra) en deze vindt u vaak onder de bestuurdersstoel. Open de klep aan de voorzijde van de stoelconsole en controleer de zekering waarbij staat: ‘Pumpe’. Is het probleem niet opgelost, neem dan contact met ons op.
 6. Hoort u de pomp wel draaien maar komt er geen/weinig water, controleer dan of er voldoende water in de watertank zit. Een watermeter kan defect raken dus bij voorkeur bij de tank zelf het niveau controleren.
 7. Zet de kraan open en kijk onder de camper of er nergens water uit stroomt. Is dit wel het geval dan is de kans groot dat de vorstbeveiliging open staat. Sluit de vorstbeveiliging en probeer opnieuw. Om de vorstbeveiliging te sluiten draait u de draaiknop aan de bovenzijde tot hij haaks op het zwarte kastje staat en drukt u de kleine blauwe drukknop onderaan in. De drukknop moet ingedrukt blijven zitten. Het vorstventiel op de afbeelding hiernaast is dus geopend en in deze stand zal de boiler leeg lopen.
 8. Als de overige punten geen oplossing bieden dan kan er nog een luchtbel in de pomp zitten waardoor er geen water opgepompt kan worden. Open de inspectiedop van de watertank, pak de waterpomp beet terwijl de kraan geopend is en klop met de waterpomp tegen de wand van de tank. Let hierbij wel op dat de slang niet van de pomp afgetrokken wordt.

Lukt het niet? Bel dan gerust.

 

Beveiliging opstaptrede

Als u bij het starten van de camper een piepsignaal hoort, controleer dan of de opstap bij de zijdeur (volledig) is ingeschoven.

 

 

 

Radio/navigatie

Veel campers hebben een schakelaar op het dashboard of in een dashboardkastje waarmee de stroom van de radio uitgeschakeld kan worden. Indien de radio helemaal geen enkele reactie geeft kijk dan even of er ergens een dergelijke schakelaar is aangebracht.

 

Melding op het dashboard tijdens het rijden

Krijgt u deze melding op het dashboard dan moet er AdBlue getankt worden. Bij de eerste melding heb je nog ongeveer 1200 kilometer de tijd voordat de AdBlue tank leeg is. Probeer wel z.s.m. AdBlue te tanken, als de tank leeg is dan start de motor niet meer.

AdBlue wordt in flacons of jerrycans verkocht bij veel tankstations en automaterialenzaken. Laat u adviseren over de juiste flacon.

Na het bijvullen van AdBlue moet de sleutel 2 minuten in de stand MAR/RUN/ON staan voordat de auto gestart wordt.