Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Stroomverbruik in de camper: wat kan er?

Regelmatig krijgen we vragen over de (on)mogelijkheden op het gebied van elektrische apparatuur in de camper. Hierbij enige uitleg over elektrische installaties in campers, het stroomverbruik en het gebruik van verschillende apparaten.

Wanneer kan ik 230V gebruiken in de camper?

De meeste huurcampers hebben een huishoudaccu waar u stroom uit kunt verbruiken, dit is 12 volt. Als u op een camping of camperplaats staat en u hebt de camper aangesloten op het elektranet dan kunt u de aanwezige 230V stopcontacten in de camper gebruiken.

Staat u niet op campings dan kan het handig zijn om een kleine omvormer mee te nemen. Deze omvormers kunt u aansluiten in de sigarettenaansteker van de camper en dan kunt u 230V gebruiken. Let er wel op dat de accu uiteindelijk leeg raakt als het stroomverbruik hoog is.

Werkt mijn magnetron of koffiezetapparaat in de camper?

Tja, dat is een vraag die iets lastiger te beantwoorden is. Het gebruik van dit soort apparatuur met behulp van een omvormer is in ieder geval niet mogelijk. Als u de camper heeft aangesloten op het elektranet dan kan het soms wel, dit is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De installatie van de camper
  • De installatie op de camping of camperplaats
  • Het vermogen van de apparatuur

De installatie in de camper

De meeste campers hebben een installatie die geschikt is voor maximaal 10 ampère, dat is ongeveer 2300 Watt. De acculader in de camper neemt ongeveer 300 Watt, er blijft dan circa 2000 Watt over voor andere apparatuur.

De installatie op de camping of camperplaats

Op de meeste campings is de beschikbare stroom beperkt, in veel gevallen kunt u 4 of 6 ampère afnemen. Dat komt overeen met een stroomverbruik van ongeveer 900 tot 1400 Watt.

Het vermogen van de apparatuur

Op alle elektrische apparaten staat het maximale vermogen. Een magnetron of koffiezetapparaat verbruikt al heel snel zo’n 2000 Watt. Voor de camper is dat dus geen probleem, maar op de meeste campings kunt u het apparaat dan niet gebruiken. Er zijn wel apparaten te koop met een extra laag vermogen, speciaal voor gebruik op een camping.

Voor welke toepassingen is een omvormer te gebruiken?

Een omvormer wordt aangesloten op de 12 volt installatie in de camper. Deze installatie is niet geschikt voor hoge vermogens, in de meeste gevallen is een omvormer zwaarder dan 150 Watt niet te gebruiken. De omvormer die u bij ons kunt huren is bedoeld voor het opladen van uw mobiele telefoon, laptop e.d.

Vragen?

Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp omdat u bijvoorbeeld een (medisch) apparaat wilt gebruiken in de camper? Stel u vraag via ons contactformulier of bel: (0561) 700 205.