Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Tolwegen Europa

Tolwegen Europa

     In Europa zijn verschillende landen waar op (delen) van het wegennet tol betaald moet worden.

 

Noorwegen
Op een aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Vaak moet er automatisch betaald worden. Er worden achteraf facturen gestuurd naar de eigenaar van de camper.

Omdat dit administratief nogal wat gedoe is voor ons en de eventuele eigenaar van de huurcamper willen we u vragen uw huurperiode vooraf te registreren bij Epass24. Dan worden de kosten voor tol rechtstreeks en automatisch bij u in rekening gebracht.

Voor registratie, volg de volgende stappen:

Stap 1: Ga naar de website https://www.epass24.com/nl/

Stap 2: Maak een account
Klik bovenin op ‘Mijn account’ en dan onderin op ‘Create an account’.
En klik daarna op ‘Rental’.

Klik op de NL-vlag voor Nederlands kenteken en voer het kenteken van uw huurcamper in.
Het kenteken van uw huurcamper kunt u vinden in de mail ‘Reisinformatie’ of ‘Ophaalinformatie’ die u resp. 2 weken en 1 week voor vertrek van ons ontvangt.

En heel belangrijk: vul de huurperiode onderin de kalender in.

 

Vul bij de volgende 2 stappen uw persoonlijke gegevens en creditcard gegevens in.
Als laatste klik op ‘Go to My Account’.

Sla op en het registeren is gelukt!

Frankrijk
In Frankrijk wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Frankrijk hanteert tariefklassen voor het berekenen van tol.
Een huur camper van Noorderzon Campers valt doorgaans in categorie 2 of 3:

  • Categorie 2: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar minder dan 3 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond.
  • Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van minimaal 3 meter of een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg.

Betalen kan door middel van contant geld, een bankpas, een creditcard of een tolbadge. Een tolbadge is voornamelijk geschikt voor mensen die regelmatig landen bezoeken waar tol betaald moet worden.

Als u liever tolwegen mijdt in Frankrijk, dan is de Route National een alternatief zonder tol.

Italië
De meeste autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Ook Italië hanteert tariefklassen voor het bepalen van de hoogte van de tol.
Een huur camper van Noorderzon Campers valt doorgaans in categorie B:

Klasse B: tweeassige voertuigen waarvan de hoogte gemeten bij de vooras meer bedraagt dan 1,30 m.

Betalen kan door middel van contant geld, een creditcard of een tolbadge. Een tolbadge is voornamelijk geschikt voor mensen die regelmatig landen bezoeken waar tol betaald moet worden. Bij veel Italiaanse tolstations worden Nederlandse bankpassen geaccepteerd. Dit wordt doorgaans aangegeven met het Maestrologo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook aan te raden altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.

Belangrijk: als je niet betaald of niet kunt betalen bij een tolstation gaat deze na enige tijd vaak toch open. Je krijgt dan een ticket waarop staat ‘mancato pagamento’ en ‘toll unpaid’.
Je kunt daarna alsnog binnen 15 dagen de tol betalen. Dat kan onder meer bij een bemande tolpoort of een Punto Blu (blauwe stip).

Wie de tol niet binnen 15 dagen betaalt, kan thuis een naheffing verwachten, meestal verstuurd door een incassobureau, bijvoorbeeld Nivi S.p.A. of het European Municipality Outsourcing (EMO). Let op: Soms komt die naheffing pas maanden of zelfs jaren later.

Zwitserland
Voor het rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet (autobahnvignette, vignette autoroutière, contrassegno autostradale, vignetta per l’autostrada) vereist. Voor enkele tunnels in Zwitserland wordt hier bovenop nog een aparte tolheffing gevraagd.

De vignetplicht geldt voor auto’s, motoren en ook campers met een maximum gewicht van 3500 kg op het kenteken. Deze plicht geldt voor alle huur campers van Noorderzon Campers
Het vignet is 14 maanden geldig, te weten een kalenderjaar plus de eraan voorafgaande maand december en de erop volgende maand januari.

Het vignet is onder meer te koop aan de Zwitserse grens, en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland voor CHF 40, en in Nederland via bijvoorbeeld de ANWB.

Bevestig het vignet aan de binnenzijde van de voorruit linksonder of linksboven. Boven in het midden van de binnenzijde van de voorruit mag ook. Bevestig het vignet volgens de regels, bijvoorbeeld met plakband is niet toegestaan.

Wij van Noorderzon campers regelen deze tolvignetten niet voor de huurders maar als ze er al op zitten laten we ze vanzelfsprekend wel zitten zolang ze nog geldig zijn.

 

Oostenrijk
Op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) in Oostenrijk is voor voertuigen (en dus ook campers) met een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) tot en met
3500 kg een tolvignet verplicht. De huur campers van Noorderzon campers vallen binnen deze verplichting.

In tegenstelling tot Zwitserland is een tolvignet in Oostenrijk ook beschikbaar voor kortere periodes dan een jaar. Er zijn vignetten met een geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar.

Het gewone tolvignet (Klebevignette) is te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens maar ook bijvoorbeeld via de ANWB.

Let op: Er wordt gecontroleerd met behulp van camera’s. Breng het vignet daarom goed zichtbaar en volgens de regels aan. Met plakband bevestigen is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Bij motorvoertuigen moet het vignet van binnenuit gezien linksboven of onder de achteruitkijkspiegel op de voorruit geplakt worden.

 

Tolwegen Europa
Milieuzones Europa – huurcampers
Milieuzones Europa – stickers bestellen
Tips voor onderweg