Verhuur, verkoop en werkplaats
Bel ons op
0561 - 700 205

Met de camper naar Noorwegen, een uitgebreid verslag

In 1997 wilden wij een vakantie houden in Noorwegen, maar door omstandigheden was het er nog nooit van gekomen. In de tussenliggende jaren hadden wij al een aantal camperreizen gemaakt in Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Afrika, Alaska en Canada; soms in groepsverband en soms met z’n tweeën.

Een reis naar Noorwegen kwam een half jaar geleden weer ter sprake en dat wilden we weer met een huurcamper doen. Op de site van Noorderzon Campers hadden we al eens zitten te neuzen.

Op 31 oktober 2015 was er een open-dag in Wolvega; dat was een aangename kennismaking met Noorderzon Campers. En jawel, er stond een camper die prima bij onze plannen zou passen.

Dan komt de vraag hoe lang wil je, wat wil je zien, welke route neem je en wat komt er allemaal bij kijken. Wij hebben veel gehad aan het routeboek van ScancaReizen; met de “losse trajecten” hebben wij onze eigen route samengesteld.

Toen de voorbereidingen allemaal klaar waren hebben wij de huur van de camper vastgelegd; het is de Carado T132 geworden en de huurperiode was van 24 juni tot 15 juli 2016(drie weken).

Wat was het fijn om de camper voor je huis in te pakken en al je eigen spulletjes mee te nemen (dat heb je niet als je een camper in het buitenland huurt).
Aan bergruimte geen gebrek en als Nederlander neem je natuurlijk ook zo veel mogelijk mee; Noorwegen is een duur land en de drank is niet te betalen …. Trouwens er zijn ook maar weinig winkels waar sterke drank is te krijgen in Noorwegen.

Aan het rijden in de camper ben je zo gewend. De draaistoelen, onze fauteuils, zaten heerlijk comfortabel. Het was gewoon genieten.

De route die wij gereden hebben was: Busdorf (D), Hirtshals, met de ferry naar Kristiansand, Evje, Jorpeland, Voss, Flam, Lom, Lillehammer, Oslo,
Björkängs, Malmö, Klein Rönnau, Spadener See en terug naar huis.

De totale afstand was bijna 3.600 km.

In Jorpeland hebben wij een leuke wandeling gemaakt naar de Preikestolen; een klim van ca. 330 hoogtemeters over een afstand van bijna 4 km met als resultaat een hele mooie ervaring op een rotstableau met prachtig uitzicht.

Vanuit Voss zijn we met de trein naar Bergen gegaan; een prachtig stadje waar je zo een dag kunt vermaken.
In Flam stonden wij op een mooie terrassencamping met uitzicht op de fjord. Je kunt daar het treintje nemen van de Flamsbana; hou je van wandelen dan loop je terug naar Flam (21 km). Ook mooi in Flam is een fjordtocht; wij hebben een tocht gemaakt naar Gudvangen en met de bus weer terug.

Noorwegen is het land met de tunnels; de langste tunnel ter wereld is de Laerdalstunnel en is ongeveer 24,5 km lang.
Van Flam naar Lom passeer je de pas Sognefjëllshytta met spectaculaire uitzichten en veel sneeuw.

In Lom staat een mooie staafkerk en je kunt er ook mooie wandelingen maken. Lillehammer, bekend van de Olympische
spelen van 1994, is ook een mooi stadje.

Oslo moet je gezien hebben. Erg indrukwekkend vonden wij de beelden in het Vigelandspark.
Verder genoeg te zien om daar een paar dagen te staan.

Terug naar huis over de Oresundbrug van Malmö naar Kopenhagen
De campings waren over het algemeen goed. De Ekeberg in Oslo vonden wij duur en er waren te weinig
aansluitpunten voor stroom (30m kabel was soms niet voldoende).

Het weer heb je niet in de hand; in de 1e week was er veel regen, maar de 2e en 3e week waren een stuk beter.
De temperatuur varieerde van 7 – 20°C. Toch hebben we alles kunnen doen wat op ons programma stond.

Al met al was het een fantastische vakantie en mede door de goede kwaliteit van de camper hebben wij van een zorgeloze reis genoten.

Dit doen we vast nog een keer!